Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, bundan memnun olduğunuzu varsayacağız.
0 yorumlar admin

Zeytin tarih boyunca Akdeniz çevresindeki ülkelerde insanlık için dostluk ve barışın simgesi olarak bilinmesinin yanı insan sağlığı ve beslenmesindeki önemi geçmişten günümüze bilinmektedir.Farklı tatlarda ve renklerde meyvesi meyvesinin çıkan taze olarak tüketilebilen yağı,efsaneleri,uzun ömürlü ve diğer özellikleriyle zeytin ağacı şüphesiz insana göre '' Ölümsüz Ağaç''tır. Türkiye'de verilere göre,yılda yaklaşık 660.000 hasat alanda 486.058 tonu sofralık ,891.393 tonu yağlık olmak üzere toplam 1.377.451 ton zeytin üretilmektedir.

Zeytin hasat dönemi ülkemizde yöresel özelliklere göre Temmuz ayında başlamakta,ocak ayı sonuna kadar devam etmektedir. Zeytin olgunlaşması,25 haftalık bir hücre büyümesi periyodunundan sonra başlamaktadır.Bu zamanda meyve alabileceği son büyüklüğe ulaşarak yeşil yüzey rengini korumaktadır. Zeytin meyvesi ve çekirdeğinin ağırlığı çeşidi,yetiştirme koşullarına, olgunluğa ve bakım işlerine bağlı olarak değişmektedir

ZEYTİN HASADINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Zeytin hasadını bölgelere göre ayırmak gerekmektedir. Ege bölgesi Akdeniz bölgesi koşullarında Temmuz ayından itibaren başladığı, Ağustos’ta yükselmeye devam ettiği ve Kasım ayı ortasında ise en yüksek seviyede hasat yapılması uygundur. Güneydoğu bölgesi için eylül ayı birinci dönem hasat ile başlayıp kasım son dönem hasat zamanı ile sona ermektedir.

Ağaç özelliğine göre zeytin hasat veya zeytin silkeleme makinesi kullanılmalıdır.

Sofralık zeytinlerde kararması beklenir veya yeşil sofralık için eylül döneminde hasat gerçekleştirilir.

Domat adı verilen iri grup hemen hasat edilmelidir yoksa kurtçuklar tarafından lekenebilir.

Yağlık zeytin ise bitkiye bakıldığında belli olur ve kolayca anlayabiliriz uç kısmı mor olduğunda veya mora döndüğünde yağlık zeytin hasat zamanı gelmiş demektir.

Dal aralığı ve ağaç uzunluğu da göz önünde bulundurulmalıdır.

Fikirleriniz Bizim İçin Önemlidir

* Gerekli alan
SOLİVEMAC DUYURULAR

 

Bize Ulaşın

 

  • Ürün reklamı
  • Duyurular
  • İletişim Kanalları